Toner Dolumu Hizmeti
T Toner dolumu, lazer yazıcıların sarf tüketim malzemesi toner kartuş bittiğinde orjinal tonere eşdeğerde olacak şekilde yenilenmesi işlemidir. Geri dönüşüm olarak ta adlandırılan bu işlem, hakkıyla yapıldığı takdirde yazıcılara tam uyumlu olarak sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.Toner dolumu, orjinal toner fiyatlarının neredeyse yazıcı fiyatlarına denk olması nedeniyle alternatif bir yol olarak doğmuştur. Sürekli orjinal toner kullanmak baskı maliyetlerini hayli artırmakta, işletmelerin giderlerine büyük yük getirmektedir. Geri dönüşüm ile sadece ciddi tasarruf etmekle kalmayıp aynı zamanda doğayı koruyarak yarınlarımıza daha yeşil bir gelecek bırakmış oluyoruz.
Toner ünitesi , genellikle bütünleşik iki bölümden oluşur. Birinci bölüm, Dolum Haznesi (toner powder), Manyetik (magnetic roller) ya da Merdane (develop roller) ve Üst Bıçak (doktor blade) ‘tan müteşekkildir. İkinci bölüm ise, Atık Haznesi ( waste powder), Drum (opc drum), Pcr (primary charge roller) ve Alt Bıçak (wiper blade) ‘tan müteşekkildir. Bazı yazıcılarda ikinci bölüm yani Drum Ünitesi (görüntüleme tamburu) ayrı olup yazıcıya bütünleşiktir. Bazı yazıcılarda ise Toner Kartuşu, Drum Ünitesi ve Atık Toner Kutusu ayrı ayrı konumlandırılmıştır. Baskı maliyetlerin uygun olması için yazıcı satın alırken drum ünitesi ayrı olanların değil de toner dolum ve atık bölümleri bütünleşik olan kullanıcı dostu lazer yazıcıların tercih edilmesini tavsiye ederiz.
Lazer yazıcı ile birlikte gelen tonerler demo (demo toner) olduğundan tam dolu olmayıp az çıktı verirler. Dolayısıyla, hızla bitmektedirler. Bazıları hariç tüm demo tonerlere tam kapasite dolum yapılabilmektedir. Bazı brother tonerlerin demo versiyonlarına kurma kolu dediğimiz reset çarkı bulunmaması nedeniyle dolum yapılamaz. Bazı oki tonerlerin ise demo versiyonlarının chip yuvaları bulunmadığından dolum yapılamaz. Birde, bazı hp, canon tonerlerin demo versiyonlarının dolum hazneleri normalden dar olduğu için tam kapasite dolum yapılamaz.
Eğer lazer yazıcınız siyah beyaz ise bir adet, renkli ise içerisinde dört adet toner mevcuttur. Renkli tonerler CMYK (bütün renkler Mavi, Kırmızı, Sarı, Siyah tonerlerin karışımında elde edilir) olarak çalıştığı için senkronize olup genelde eş zamanlı olarak tükenmektedir. Ekranda herhangi bir rengin bittiği uyarısı çıktığında diğer renkler de ya bitmiştir ya da doluluk oranları hemen hemen bitmeye yakındır. Biten tonerler doldurularak tekrar kullanıma hazır hale getirilir. Toner dolumu işlemi yapılırken öncelikle, orjinal toner nasıl monte edilmişse biten boş toner aynı yolun tersi izlenerek demonte edilmeli, toner katiyetle delinmeden ya da kesilmeden parçalarına ayrılmalıdır! Tonerin hem dolum hem de atık haznesi ve de demonte edilen parçaları kompresörlü ve vakumlu hava makinası yardımıyla tamamen temizlenmelidir. Toner temizliği yapılırken mutlaka maske kullanılmalıdır. Maske, 0.2 micron toner tozu parçacıklarından korunmaya uygun seçilmelidir. Çok fazla kimyasaldan müteşekkil toner tozlarının yapıları tamamen birbirlerinden farklıdır. Dolayısıyla dolum haznesi tamamen temizlenmeden asla üst üste toner dolumu yapılmamalıdır. Öte yandan, eğer atık hazne de tamamen temizlenmese bu defa da atık toner taşarak yazıcı içerisine akar ve yazıcıya zarar verir. NOT: Drum Ünitesi tonerden ayrı olan yazıcıların atık hazneleri drum tarafında olduğundan toner dolumu sırasında boşaltılmaz. Dolayısıyla bu nevi lazer yazıcıların drum ünitesi kapasitelerine bağlı olarak belli periyotlarla bakıma alınmalı, atık toner boşaltılarak drum yenilenmelidir. Yine, atık toner kutusu ayrı olan yazıcılarında ekranda uyarı çıkınca hazneleri boşaltılmalıdır. Dikkat! Toner tozu sıvıdan daha akışkandır. Boşaltma işlemi yapılırken toner tozu etrafa yayılmasın diye dikkatli olunmalıdır. Demonte edilen tonerin drum, pcr, manyetik, bıçak gibi parçaları uygun solüsyonlarla tamamen temizlenip bakımdan geçirilmelidir. Dikkat! Temizlik yaparken yerine göre tiner, alkol vb. yanlış solüsyon kullanımı o parçanın fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Özellikle hem alt bıçak hem de üst bıçak üzerlerinde tortu kalmayacak şekilde iyi temizlenmelidir. Aksi halde çıktılarda çizikler oluşur. Drum ve alt bıçak temizlik ve bakımdan sonra pudralanmalı ki, toner çalışırken drum alt bıçağa yapışıp takılmasın.
DİKKAT! Verimli çıktı almak için ömrü biten pcr, manyetik, merdane, bıçak vb. yedek parçalar yenisi ile değiştirilmelidir. İdeal olan her dolumda ama aksi bir durum olmadıkça gelen olarak renkli tonerlerin drumları iki dolumda bir siyah beyaz tonerin ise üç-dört dolumda bir değiştirilir. Her marka ve her model yazıcının kendine özgü toner tozu vardır. Ve her tonerin haznesine konacak toner tozu miktarı üretici firma tarafından ilan edilmiştir. Toner haznesine aktarılmak üzere doldurulacak o tonere uygun toner tozu hassas terazide dikkatle tartılmalı, ne az ne de fazla tam o toner için olması gereken miktara göre tartılarak konulmalıdır. Dolumdan sonra şarj plakaları ve çarklar uygun yağlarla beslenip toner yeniden toparlanarak monte edilmelidir. Dolumu tamamlanan tonerin üzerinde eğer chip varsa toner çipi değiştirilerek yazıcıya takılır ve test çıktısı alınır. Silik çıktı drum kaynaklıdır. Koyu çıktı için drum mutlaka değiştirilerek yenilenmelidir. Kâğıt üzerinde ara ara lekeler varsa leke aralığının genişliğine bakılır, leke pcr çapında mı, manyetik çapında mı yoksa drum çapında mı? Tespit yapılarak ilgili parça ya yeniden bakımdan geçirilir ya da gerekli ise yenisi ile değiştirilir. Eğer kâğıt üzerinde yukarıdan aşağıya sürekli çizikler varsa muhtemelen alt ya da üst bıçak kaynaklıdır. Toner yeniden açılır duruma göre bıçak ya bakımdan geçirilir ya da yenisi ile değiştirilir. Yeniden test çıktısı alınarak kontrol edilir. Çıktılar normal ise toner dolum işlemi tamam demektir.